Καταρράκτης

Ο καταρράκτης είναι μία εκφύλιση του φυσιολογικού φακού του ανθρωπίνου οφθαλμού.

Οι ασθενείς διαπιστώνουν μία προοδευτική μείωση της οράσεως και απώλεια των έντονων χρωμάτων, καθώς επίσης και μία συνεχή αλλαγή των συνταγών των γυαλιών.

 

 

Οι αιτίες εμφάνισης καταρράκτη είναι πολλαπλές.

Μπορεί να είναι συγγενής ή να εμφανιστεί σε μεγαλύτερη ηλικία.

Μπορεί να είναι κληρονομικός, ή να είναι δευτεροπαθής μετά από τραυματισμό, ακτινοβολίες, χρόνια χρήση φαρμάκων όπως κορτιζόνη,  κτλ.

 

Η αντιμετώπιση του καταρράκτη είναι χειρουργική και γίνεται με φακοθρυψία με υπερήχους μέσα από μια μικρή τομή περίπου δύο χιλιοστών. Στην συνέχεια γίνεται ένθεση νέου φακού, ο οποίος διορθώνει οπτικά τον ασθενή ώστε να μπορεί να βλέπει καθαρά, και ιδανικά χωρίς την χρήση γυαλιών. Στην εγχείρηση δεν χρησιμοποιούνται ράμματα, και η αναισθησία γίνεται με σταγόνες, κάνοντας το χειρουργείο εντελώς ανώδυνο.

Σε περιπτώσεις ύπαρξης αστιγματισμού στον οφθαλμό μπορεί να γίνει και διαθλαστική χειρουργική με ένθεση αστιγματικών ενδοφακών οι οποίοι διορθώνουν συγχρόνως και τον αστιγματισμό του ασθενούς.

Εναλλακτικά υπάρχει δυνατότητα να γίνει η εγχείρηση με μία μέθοδο Laser, η οποία όμως είναι προς το παρόν σε ανάπτυξη, και δεν επιτρέπει το χειρουργείο καταρράκτη σε όλα ανεξαιρέτως τα μάτια.

Μια παλαιά και λανθασμένη αντίληψη που υπήρχε ότι ο καταρράκτης πρέπει να αφεθεί να ωριμάσει, πριν χειρουργηθεί, έχει καταργηθεί εδώ και χρόνια.

Επειδή ο φακός διαλύεται με υπερήχους θα πρέπει να είναι σχετικά μαλακός ώστε να μην ταλαιπωρηθεί το μάτι, διότι οι υπέρηχοι αυτοί, υπό την μορφή δονήσεων διαχέονται και ταλαιπωρούν τους ιστούς, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε με επιπλοκές.

Συζητήστε μαζί μας τα συμπτώματά σας και την κατάλληλη διαχείριση τους.